Title
Dr. Lázár Katalin és Terék József: Hévízgyörki népdalok

Ár
3 500  Ft
Kép
Akciós
Ki
Újdonság
Be
CD leírás

Újabb kulturális örökségvédelmi kiadvány készült el, ezúttal a Galga mente szívében, Hévízgyörkön, a helyi önkormányzat kiadásában. Terék József a Tápió mente szülöttje, aki tápiószelei gyökerekkel rendelkezik, ám 12 éve már Hévízgyörkön él családjával. 2015-ben megalakult a Hévízgyörki Értéktár Bizottság, melynek tagjaként folyamatosan gyűjti, dokumentálja és publikálja tagtársaival együtt ezeket a helyi értékeket. 2016-ban „Hévízgyörki torony tetejébe” címmel megjelent cd kiadványukkal a helyi népdalos és népzenei hangzást örökítették meg, majd az azt követő évben elkészült a „Hévízgyörki Értéktár Kiállítás”, mely folyamatosan megtekinthető minden érdeklődő számára és bemutatja a helyi építészeti, gasztronómiai, történelmi, valamint népművészeti értékeiket. Idén egy Pest megyében egyedülálló munkát vittek véghez társszerző kollégájával, Dr. Lázár Katalinnal: első Pest megyei településként megvalósították „Hévízgyörki népdalok” címmel a helyi népdalos értékeket összegző, tudományos és szakmai szempontból is hiánypótló kiadványt, melyben 65 év távlatában 110 adatközlő énekes megszólításával, kilenc népzenekutató munkáját összegezve állították össze a mintegy 1000 dallamfelvételből (600 népdal és változatai) kiválogatott 215 helyi népdalt tartalmazó könyvet. A kiadvány a MTA BTK Zenetudományi Intézet, valamint Pest Megye Önkormányzatának és Hévízgyörki Község Önkormányzatának segítségével valósulhatott meg, mely munkát lektorálta Dr. Domokos Mária, a MTA BTK Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársa, a Magyar Népzene Tára szerkesztője.
A kiadványon szerepel a jelenleg Hévízgyörkön működő valamennyi csoport (5 énekegyüttes), akik közül jövőre ünnepli fennállásának 50. évfordulóját az elsőként megalakult Hévízgyörki Asszonykórus, kiknek tagjai közt még több alapító tag is megtalálható.
A könyvben összegzésre kerül a településen 40 éve folyamatosan jelen lévő, tudományos kutatómunkát végző Dr. Lázár Katalin, a MTA BTK Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársának valamennyi kutatási eredménye a dallamos gyermekjátékoktól az alkalomhoz nem kötött dalokig bezárólag. A két társszerző közös szakmai munkájának első kötete egyben felhívja a figyelmet arra, hogy Pest megyében számtalan település rendelkezik hasonló értékekkel, melyek írásos formában történő megjelentetése javasolt és egyben hiánypótló tevékenység is.

Variations